Arno van Wijk speelt op 27 december 2019 in de Grote Kerk in Goes La Nativité du Seigneur van Olivier Messiaen samen met audiovisueel kunstenaar Marcel Wierckx.

Arno van Wijk ontving op op zevenjarige leeftijd zijn eerste orgellessen, op zijn elfde was hij al kerkorganist in het Betuwse Heesselt. Hier werd hij zich er steeds meer van bewust dat hij professioneel organist wilde worden. Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium en het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek. Na organist geweest te zijn in Zaltbommel (Gereformeerde Kerk en Sint Maartenskerk) werd hij in 2009 organist in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Het orgel in deze kerk, gebouwd door de Deense orgelmaker Marcussen in 1970, is een veelzijdig en veelkleurig instrument, zowel om te zien als ook om te horen. Muziek uit alle periodes is goed en overtuigend uit te voeren, ook de muziek van Olivier Messiaen. De vele kleuren die Messiaen vraagt in zijn Nativité zijn in Goes heel goed uit te voeren.

De muziek van Messiaen heeft een speciale plaats in de muziekvoorkeur van Arno. De, zeker voor zijn tijd, vernieuwende manier van componeren in combinatie met het gregoriaans en een diep geworteld besef van geloof, liturgie en devotie geven deze muziek een intense rijkdom aan kleur, vorm en soms ook mystieke beleving.

www.arnovanwijk.nl

 

het Marcussenorgel in de Grote kerk in Goes
Marcussenorgel, Grote Kerk Goes